Voor scholen

Buiten-lessen, workshops en lesmaterialen

De NME is een professionele afdeling van het bezoekerscentrum Hertenkamp Enkhuizen. Het gaat bij ons om de kernwaarde: leren in levensechte situaties.

Waar het natuur- en milieuonderwijs voor leerlingen op gericht is

 • Praktisch leren, in levensechte situaties in een rijke natuur(lijke) omgeving. De activiteiten sluiten veelal aan het domein Wetenschap en techniek.
 • Plezier hebben in het verkennen van de natuur vanuit een kritisch vragende houding en zorg hebben voor een gezond leefmilieu.
 • Kennis, inzicht en vaardigheden verwerven die mensen nodig hebben om op de juiste wijze met de levende en niet levende natuur (energie, water, afval) om te gaan.
 • Een onderzoekende en waarderende houding ten opzichte van de natuur en een gezond leefmilieu ontwikkelen.
 • Kennis, inzicht en vaardigheden verwerven ten aanzien van een gezond gedragspatroon, dat past bij henzelf en bij de omgeving waarin zij opgroeien.

Aanbod en reservering
Het aanbod is te bekijken en te boeken via de website www.nmewestfriesland.nl. Bij reservering ontvangt u binnen 24 uur automatische bevestiging. Actualiseer je schoolaccount bij de eerste reservering voor het nieuwe schooljaar.

Goed om te weten
Naast de aangeboden activiteiten vindt je hier een schatkamer voor veel uitgewerkt lesmateriaal en methodes over uiteenlopende natuur en milieu onderwerpen. Wil je een les voorbereiden over vlinders, bomen of afval, dan vindt u bij ons wellicht aanvullend materiaal in de vorm van boeken, werkbladen en/of zoekkaarten. 

 • Onderbouw

  In september starten we het nieuwe schooljaar met het Avonturenpad "Lars en Lineke". De leerlingen gaan samen met de twee konijntjes op zoek naar avonturen. Onderweg ontdekken en leren ze spelenderwijs meer over de natuur. In het voorjaar staat de Duimenlijntje op het programma … Klik op de link voor het complete overzicht en inschrijving.

 • Middelbouw

  Hieronder vindt u een overzicht van alle veldwerkactiviteiten, excursies en materialen voor de bovenbouw. Het activiteiten programma voor de middenbouw is speciaal bestemd voor groep  4, 5 en 6. Groep 4 wordt  vanaf januari als middenbouw gezien. Groep 6 wordt tot januari als middenbouw beschouwd en daarna als bovenbouw. Klik op de link voor het complete overzicht en inschrijving.

 • Bovenbouw

  Het activiteitenprogramma voor de bovenbouw is speciaal bestemd voor groep  6, 7 en 8.  Groep 6 wordt vanaf januari als bovenbouw beschouwd. Een Workshop op uw school? We komen graag! Workshops: Zonnebloem op zonne-energie, oude apparaten demonteren, escapespel Biomimicry. Klik op de link voor het complete overzicht en inschrijving.